Off Space Activation

Off Space Activatie
Het activeren van in onbruik geraakte ruimte. IMAGINAIR doet het.
Omdat verbeelding vraagt om ruimte, omdat maken plaats behoeft en ook omdat Off Spaces tot de verbeelding spreken. Industrieel erfgoed, dat zijn betonnen muren vol herinnering, ze dragen verhalen en mensen in hun binnenste.

Off Space Activatie omdat we geloven in ruimte voor en door creatives. Wie kan een ruimte beter vullen met schoonheid dan de schoonheid zelf? Dat ruimte onbetaalbaar is, betekent niet dat ruimtegebruik een privilege is voor wie het kan betalen, of voor wie het voor het zeggen heeft. Catch our drift? 

Off Space Activatie: ruimte die buiten gebruik is, opnieuw in gebruik nemen. Omdat die betonnen tempels landmarks zijn in tijd en ruimte. Ze verwijzen naar een tijd van voor vandaag. Het is een tijd die we niet zomaar willen uitwissen. Off Spaces, omdat gebouwen zolang ze daar staan (with a little imagination) – ook bruikbaar zijn.

Off Space Activation. Hoe IMAGINAIR dat doet? Door een jas aan te trekken als het koud is, right, maar vooral door het vindingrijk upcyclen van materialen. We dichten daken met oude vrachtwagenzeilen, we maken tafels van bobijnen en herstellen muren met resthout. We redden stoelen van de afvalberg, we maken scenografieën met textielbalen en van single use beurstapijten maken we rode lopers.
There’s no such thing as waste. IMAGINE THAT.

Architecture

Brutalistisch, Modernistisch – een fabriek, een stationnetje, een klooster, een oude school, een schuur waarin het hout werd gedroogd, een kade waarop de vrachtwagen werd geladen, een kantoortje waarin een man zijn leven sleet.  IMAGINAIR vindt inspiratie in bestaande architecturen om daar vervolgens iets aan toe te voegen of om er iets uit weg te nemen. Met kleine ingrepen gaan onze scenografieën de dialoog aan met de ruimte – altijd verwonderd over wat die te vertellen heeft.

Interdisciplinary

Interdisciplinary, cross-sectoral, out-of-the-box. Een jazzconcert met op de achtergrond sculpturen. Een expo die lijkt te bewegen. Een designcollectie die een verhaal vertelt, een ballerina met onder haar Tutu een streepjesbroek. Opera in een vervallen fabriek, Bach na techno na Chanson. Verbeelding kent geen grenzen.

Cross-sectoraal. Ook. We runnen IMAGINAIR volgens een ondernemersmodel, omdat we houden van de vrijheid van de ondernemer. Doelen stellen en hard werken om die te bereiken, zonder afhankelijk te zijn van iemands beslissing, van de heersende kleur of van de al te vaak gesloten deur. Samenwerken, ook met niet-artistiekelingen. We leren van veelkleurigheid. En we doen graag ons eigen ding.

Collaborations

Samenwerken. Met huizen waar we naar opkijken, met inspirerende partners, met eigenzinnige kunstenaars, met collega-designers, met jonge makers, met bedrijven, met ontwerpers, met organisaties, met ervaren spelers, met energieke dansers, met producers, met Imaginair-en uit andere landen, met muzikanten, . . .

IMAGINAIR gelooft in samenwerken, open source, hoe meer schoonheid, hoe schoner de wereld . . .

Heritage

IMAGINAIR laat zich graag inspireren door het verleden van een plek. Industrieel erfgoed, immaterieel erfgoed, verhalen, mensen en design. Met respect voor wat er was en met twee voeten in het nu.

De hybride expo die we maakten rond het Meurop-meubilair dat eind vorige eeuw in de fabriek van onze eerste residentie werd gemaakt, kon velen inspireren. Tijdens Open Monumentendag ’22, werd ons project geselecteerd als ‘Provincie-topper’.

We bliezen het stof van de meubeltjes en herinnerden een dorp zo aan een vergeten (collectief) verleden. Heritage made Contemporary…